بدرفتاری، یا خشونت خانگی یا خانوادگی می‌تواند برای هر کسی اتفاق بیفتد. خشونت خانگی شامل بدرفتاری فیزیکی، روانی و جنسی در رابطه یک زوج، بین اعضای یک خانواده و یا بین دو شخص در یک رابطه آزاد است. چرا و چگونه این اتفاق می‌افتد بحثی است که در یک سری مقالات کوتاه سعی داریم آنها را پاسخ دهیم. در این قسمت به معنای کلی خشونت خانگی یا خانوادگی می‌پردازیم، و در قسمت‌های بعد به جزئیات آن خواهیم پرداخت.

خشونت خانگی یک نوع رفتار است که به یک روال تبدیل شده و از آن رفتار، اعمال بد و خشونت‌آمیز بروز پیدا می‌کند. این رفتار خشونت‌آمیز معمولاً از یک عضو خانواده، یا برخی دیگر از اعضای کلیدی خانواده سر می‌زند و به اعضای دیگر خانواده تحمیل می‌شود. این نوع رفتار، یا رابطه را تهدید می‌کند یا برای اعضایی که خشونت بر آنها اعمال می‌شود مضر است. خشونت خانگی شامل استفاده از قدرت و کنترل توسط یک شخص، بر روی شخص دیگر است. این امر باعث ترس، اضطراب و اغلب انزوا می‌شود.

در خشونت خانگی هم زنان ممکن است قربانی باشند، و هم مردان. زیرا کسی که خشونت و بدرفتاری را اعمال می‌کند ممکن است هم زن باشد، و هم مرد. خشونت خانگی ممکن است نه تنها بین زنان و مردان، بلکه بین دگرباشان نیز اتفاق بیفتد. اما در کل، اغلب زنان هستند که درگیر خشونت خانگی از سوی اعضای مرد خانواده خود هستند. متأسفانه خشونت خانگی و توضیح آن آنقدر ساده نیست؛ زیرا به غیر از وجود آن بین زنان و مردان یا دگرباشان، خشونت می‌تواند بر کودکان، والدین و سالمندان نیز تحمیل گردد.

خشونت خانگی اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی که خشونت را اعمال می‌کند؛ بر این باور است که اِعمال خشونت حق مسلم اوست، خشونت قابل توجیه است و یا بعید است که خشونت گزارش شود. برای بسیاری از افراد قابل تشخیص نیست که مرتکب خشونت خانگی، و یا قربانی خشونت خانگی هستند؛ زیرا ممکن است تجربیات خود را به حساب درگیری‌های خانوادگی بگذارند. درگیری‌هایی که به نظر آنها، از کنترل خارج می‌شوند.

در روابط خشونت‌آمیز، ممکن است یک چرخه وجود داشته باشد که در آن تنش بالا می‌رود، خشونت اتفاق می‌افتد و پس از آن یک دوره مصالحه و آرامش شروع می‌شود و این روند مکرراً اتفاق می‌افتد. قربانیان خشونت خانگی ممکن است از طریق انزوا، قدرت و کنترل شخصی که خشونت را اعمال می‌کند، افزایش وابستگی به عامل خشونت، پذیرش این فرهنگ از سوی جامعه، فقدان منابع مالی، ترس، شرم و یا به خاطر حفاظت از کودکان، در این دام گرفتار شوند.

تأثیرات خشونت خانگی بسیار ناگوار هستند. در نتیجه خشونت، قربانیان ممکن است دچار ناتوانی‌های جسمی، خشونت نامنظم، بیماری‌های مزمن، بیماری‌های روانی، محدودیت‌های مالی و ناتوانی برای ایجاد روابط سالم شوند. همچنین قربانیان ممکن است اختلالات روانی شدیدی مانند اختلال استرس پس از سانحه را تجربه کنند. تأثیرات خشونت خانگی تنها بر روی قربانی این خشونت نیست. اگر در خانه کودک یا کودکانی زندگی می‌کند، آنها نیز در معرض تأثیرات خشونت قرار می‌گیرند. خشونت خانگی بر رشد کودکان تأثیر منفی دارد. کودکانی که در خانواده‌هایی بزرگ می‌شوند که در آن خشونت وجود دارد، اغلب از همان دوران کودکی با مسائل روانی مواجه می‌شوند. این مسائل روانی شامل دوری جستن، اضطراب از شرایط تهدیدآمیز و خشونت نامنظم می‌باشد که ممکن است به صدمات روحی (تروما) تبدیل شوند.

 

در مقاله بعد نگاه کوتاهی به انواع خشونت خواهیم داشت.

اگر علاقه‌مندید تا دانش خود را نسبت به این مبحث محک بزنید می‌توانید به آزمون زیر مراجعه فرمایید:

«پرسش‌هایی در باب خشونت خانگی (۱)»

مقالات مرتبط

دیدگاه شما در مورد این مطلب:
این دیدگاه به‌طور خصوصی برای ما فرستاده می‌شود. بنابراین، مشخصات شما «کاملاً» محفوظ است.