سرگردانی در بیابان
«… ما به مکانی کوچ میکنیم که خداوند دربارهاش گفته است: ”آن را به شما خواهم بخشید.“ …»
اعداد ۱۰: ۲۹
نام کتاب اعداد در کتابمقدس عبری «در صحرا» است. این عنوان برگرفته شده از دو کلمهٔ آغازین کتاب اعداد است. عنوان اعداد برگرفته شده از متن یونانی است.
تصور بیابان نزد بیشتر انسانها پیوسته مفهومی است از سرزمینی ملعون، بیآب، لمیزرع و خطرناک که حیات انسان را تهدید میکند. اما از دیدگاه کتابمقدس بیابان محل عبور است، جایی که خداوند قوم خویش را از زمین سخت بیابان عبور میدهد تا ایشان را به سرزمین «شیر و عسل» یا همان سرزمین موعود وارد سازد.
بیابان از منظر کتابمقدس، بیانکنندهٔ نقطهعطفی شگفت در تاریخ مقدس است که همانا تشکیل قوم خداست. عبور از صحرا برای قوم برگزیده آسان نبود و قومی که به فراوانی مصر هر چند به بردگی عادت کرده بود، زندگی در بیابان و خیمهنشینی را مشکل میدید. لذا، زمزههای نارضایتی، یأس و سرکشیشان به گوش رسید.
تجربهٔ سخت بیابان، قلب هر فرد را گشوده و وی را به انتخاب راه خویش وادار میکند. بیابان زمان آزمایش است، یعنی زمانی که کیفیت ایمان و وفا داری به بوته آزمایش گذاشته میشود. از این دریچه، بیابان زیبایی خاص خود را دارد، زیباییای که خود را تنها به کسانی مکشوف میسازد که علیرغم تمامی مصائب، مشکلات، کمبودها و خستگیها لیاقت آن را پیدا میکنند که درک کنند که در عبورند. عبور از اسارت به آزادی و از مرگ به حیات.
عیسی مسیح نیز چون قوم برگزیده، با هدایت خدا به بیابان برده شد تا در آنجا آزمایش شود (متی ۴: ۱ – ۱۱)، اما مسیح عیسی بر خلاف اسلاف خویش بر تمامی آزمایشات فائق آمد. عیسی آن نخستزادهای است که قوم نوینی در او متولد و تمامی عهد در او محقق میگردد. او سر کلیساست و کلیسای خود را که در گذر از بیابان این جهان هدایت کرده، به سلامت به سرمنزل مقصود خواهد رسانید.