سوگواری بیعارضه (سبک، ساده)
سوگواری و غمیکه ناشی از «ازدستدادن شخصی عزیز» در زندگی ماست، بخشی طبیعی در زندگی همهٔ ما انسانهاست. افراد معمولاً با سوگواری و اندوه به شکلهای مختلفی روبهرو میشوند. چگونگی برخورد افراد با سوگواری و اندوه معمولاً به نحوهٔ فوت آن شخص (مرگ غیرمنتظره، مرگ به دلیل بیماری و مرگ فردی جوان) و به شرایطی که این اتفاق افتاده است ربط دارد. سوگواری هیچ محدودیت زمانی ندارد. گاهی بعضی از افراد، بعد از فوت عزیزشان، سریعاً از مرحلهٔ سوگواری عبور کرده و به زندگی عادی خود برمیگردند و گاهی برای برخی دیگر، مدت سوگواری طولانیتر میشود.
گاهی بعضی از افراد ترجیح میدهند این ناراحتی و اندوه را به تنهایی بگذرانند و برخی دیگر بیش از همیشه به حمایت احساسی دیگران در این زمان نیاز دارند.
در زیر شما با فهرستی از علامتها و علائم دوران سوگواری آشنا میشوید:
- علائم و نشانههای افسردگی و اضطراب از جمله کمبود خواب، نداشتن اشتها، انرژی کم و احساس اضطراب. برای برخی اضطراب پررنگترین نشانهٔ سوگواری است. در حالی که برای افرادی دیگر، افسردگی بارزترین نشانه سوگواری میتواند باشد؛
- نپذیرفتن و انکارکردن واقعیت؛
- دورشدن از دیگران و احساس بیحسی؛
- احساس محکومیت و عذاب وجدان به دلیل این بیحسی و نداشتن احساس درد و غم؛
- نوسانات خلقی و احساسی و گریهکردن مدام؛
- احساس محکومیت و عذاب وجدان بهدلیل رابطهای که با شخص متوفی قبل از مرگش داشتهایم (کاش زمان بیشتری را با هم گذرانده بودیم، کاش او را در روزهای آخر ناراحت نکرده بودم و غیره…)؛
- احساس ناراحتی و خشم که گاهی در اثر مرور خاطراتی از آن شخص در ما تحریک میشوند؛
- وابستگی شدید به خاطرات آن شخص. بهطور مثال: نگاه داشتن لوازم شخصی آن فرد؛
- احساس عذاب وجدان در اشخاص به دلیل پذیرفتن واقعیت، کمرنگشدن غم و برگشتن به زندگی عادی و روزانه.
مقابله با سوگواری بیعارضه (سبک)
بعد ازدستدادن شخص و گذر از مرحلهٔ درد و اندوه ، افراد معمولاً به زندگی عادی خود بر میگردنند. اما گاهی ناراحتی و سوگواری بخشی جدانشدنی از زندگی بعضی از افراد میشود. برای مقابله با این احساسات، افراد اکثراً احتیاج به دارو و یا مشاورههای تخصصی نخواهند داشت، بلکه با حمایت احساسی در این دوره میتوانند از مرحلهٔ سوگواری گذر کنند. خیلی مهم است بدانید که داشتن یک برنامهٔ غذایی سالم و فعالیتهای ورزشی در بهبودی شما تأثیر خواهند داشت. البته در بعضی مواقع برای بعضی از افراد، تحت نظر مشاور بودن میتواند کمک بهتری باشد.
سوگواری پیچیده (بغرنج)
یکی از مشکلترین مسائل در زمینهٔ سوگواری این است که تعریف دقیقی در مورد سوگواری طبیعی و سوگواری غیرطبیعی و پیچیده وجود ندارد. در کل، سوگواری پیچیده به زمانی گفته میشود که شخصی با وجود گذر زمانی طولانی همچنان با غم ازدستدادن آن شخص کنار نیامده باشد.
در زیر فهرستی از نشانههای سوگواری پیچیده و بغرنج را میتوانید بخوانید:
- اجتناب از فکرکردن و یا صحبتکردن راجع شخص متوفی؛
- اجتناب از احساسکردن درد و احساسات منفی؛
- شرکتنکردن در مراسم ختم؛
- خود را با کارهای جانبی از جمله برنامه ریزی مراسم ختم مشغولکردن؛
- استفاده زیاد از الکل، سیگار و داروهای آرامشبخش؛
- افزایش دردهای جسمانی؛
- نوسانات خلقی و احساسی شدیدی که تا یک یا دو سال بعد از حادثه مرگ همچنان ادامه دارد؛
- بیتوجهی به سلامت، وظایف و مسئولیتهای شخصی.
بهیاد داشته باشید که سوگواری هیچ قانون و تعریف خاصی ندارد. روشهایی که افراد با مرگ و غم ازدستدادن عزیزانشان روبهرو میشوند متفاوت است. فهرست بالا تنها به شما کمک میکند علائمی که مشکلساز هستند را دیده، در صورت نیاز از مشاور و روانشناس کمک بگیرید.
در خاتمه ، اجازه ندهید که این علائم در شما برای مدت طولانی باقی بماند.
مقابل با سوگواری پیچیده (بغرنج)
رواندرمانی و تحت مشاورهبودن، یکی از بهترین روشهایی است که میتوانید با احساس غم و اندوه و سوگواری خود کنار بیایید. در مداوا و مشاوره افراد با دردهای احساسی و احساسات منفی خود ارتباط برقرار کرده، با کمک مشاور این دردها را تا جایی که ممکن است در خود حل میکنند. همچنین مداوا و مشاوره به افراد میآموزد که با استفاده از چه روشهایی احساس اضطراب و افسردگی خود را آرام کنند.
استفاده از داروهای ضد افسردگی نیز میتواند برای مقابل با سوگواری و افسردگی مناسب باشد. اما سعی کنید تا جایی که ممکن است از این داروها استفاده نکنید.