دعای راستین
همچنین، هنگام دعا، عباراتی تو خالی تکرار مکنید، آنگونه که اقوام بتپرست میکنند، زیرا میپندارند به سبب زیاده گفتن، دعایشان مستجاب میشود. متی ۶: ۷
هرچند عیسی، دعای در خلوت و بهدور از چشم مردم را برای ایجاد رابطهای صمیمی با خدا ضروری دانست، اما از سایر سخنان او درمییابیم که عوامل دیگری نیز در بهبود کیفیت دعا دخیل هستند، عواملی که نبود آنها، دعا را به فعالیتی خستهکننده و بیثمر تبدیل خواهد کرد. عیسی برای برحذر داشتن شاگردانش از ارتکاب یک چنین اشتباهی، خطای اقوام بت پرست در دعا را به آنان گوشزد کرد. مهمترین عاملِ غایب در دعای بتپرستان، وجود ارتباطی دوجانبه با خدا بود. برقراری ارتباط با بُت بیجان امری ناممکن است، که نبود این ارتباط دعای اقوام بتپرست را صرفاً به کلماتی توخالی چون بخار هوا تبدیل میکرد. عدم توجه بتپرستان به این حقیقت، آنها را به این باور اشتباه انداخته بود که تکرار کلمات و عباراتی خاص سبب جلب توجه خدایان خواهد شد. نمونۀ اینگونه دعا را میتوان در رویارویی ایلیای نبی با انبیای بعل مشاهده کرد. در این ماجرا، انبیای بعل از صبح تا ظهر به صدا زدن نام خدای خود مشغول بودند ولی در پایان هیچ پاسخی از او دریافت نکردند (اول پادشاهان ۱۸: ۲۶).
نبود ارتباط با خدا میتواند باور به نیروی کلمات دعا را جایگزین اعتماد بر خدا کند. سوءاستفاده از همین باور اشتباه سبب شده است که حتی عدّهای دعانویسی را پیشۀ خود قرار داده، خلق بسیاری را با جادوی دروغین کلمات دعای خود بفریبند. متاسفانه، در سرزمین ما نیز کم نیستند افرادی که برای دریافت حاجت خویش به این دعانویسان متوسل شده، بر کلمات دعای آنان امید میبندند.
اما، کلام عیسی جای شکی باقی نمیگذارد که کلمات بهخودیخود دارای هیچ قدرت و تاثیری نیستند. خدا تنها به دعایی گوش میسپارد که حامل مکنونات صمیمانۀ دل انسان باشد. لذا، دعایی که از دل برنخیزد، راهی به دل خدا باز نمیکند.
پس مراقب باشیم در دعا چه بر زبان میآوریم، و دقت کنیم در چه وضع و حالی کلمات خود را به خدا ادا میکنیم. دعای خود را با حواس جمع و خلوص دل به خدا بیان کنیم.
یقیناً خدا دعای صادقانه و صمیمی را بیپاسخ نمیگذارد.
مطالعهٔ کتاب مقدس
متی ۶: ۷
همچنین، هنگام دعا، عباراتی تو خالی تکرار مکنید، آنگونه که اقوام بتپرست میکنند، زیرا میپندارند به سبب زیاده گفتن، دعایشان مستجاب میشود.