چگونه رابطهٔ خوبی با اعضای خانواده برقرار میکنید؟
ارتباطی مؤثر، برای شادی و رفاه یک خانواده مهم است. محققان به این نتیجه رسیدهاند که داشتن رابطهای خوب با اعضای خانواده، موجب سلامتی و شادی آنها میشود.
محققان دریافتهاند که انسانها به روشهای مختلف با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. این روشها عبارتند از:
- ۷درصد ارتباطبرقرارکردن ما با دیگران از طریق «کلام» است؛
- ۳۳درصد ارتباط ما با دیگران توسط «لحن صدایمان» است؛
- ۶۰درصد آنچه موجب برقراری ارتباط ما با دیگران میشود، استفاده از «زبان بدن» است.
چگونگی بهکاربردن کلام، لحن صدا و زبان بدنمان بر ارتباطات ما با دیگران تأثیر بهسزایی دارد. بهمنظور ایجاد روابط نزدیک، باید این توانایی را داشته باشیم که از طریق روشهای مثبت با دیگران ارتباط برقرار کنیم.
بیایید به روشهای ارتباط مؤثر و روشهای موجود در خانوادهٔ خود و دیگر خانوادهها در یک جامعه نگاهی بیندازیم. آگاهی از این روشها، میتواند در جهت تقویت مهارتهای ارتباطی و ایجاد خانوادهای قویتر، به ما کمک کند.
چهار روش اسـاسـی ارتبـاط وجود دارد که محقـقان آنها را به نامهای متـفاوتی نامگذاری کردهاند. اما «سوزی ولـر»، نویسـندهٔ کتاب «چرا درک نمیکنید؟» آنها را «شیوههای مغزی» یا «راههایی که ما میاندیشیم» نامیده است. این روشها هر کدام دارای نقاط قوت و ضعف هستند. در اینجا به انواع ارتباط یا شیوههای مغزی نگاهی میاندازیم. این شیوهها عبارتند از:
- روش ارتباطی رابطهای (روش ارتباط متقابل)؛
- روش ارتباطی عقلانی (منطقگرا)؛
- روش ارتباطی عملی (ساختاری)؛
- روش ارتباطی نوآفرینی (خلاقیت).
نکته: در این درس «روش ارتباطی»، «روش فکری» و «شیوهٔ مغزی» همگی بهطور یک مفهوم مشابه توصیف میشوند.
- بهنظر شما هر کدام از روشهای ارتباطی بالا چه خصوصیاتی میتوانند داشته باشند؟ بهطور مثال وقتی میگوییم: «فلانی اهل عملکردن است»، چه چیزهایی را در مورد شخص بیان میکنیم؟ یا وقتی میگوییم: «فلانی برای هر کاری که میکند دلیل قابل توضیحی دارد»، چه رفتارهایی از آن شخص دیدهایم که به این نتیجه رسیدهایم؟
- فکر میکنید شما از کدامیک از روشهای بالا برای ایجاد ارتباط استفاده میکنید؟
در قسمت بعدی درس سوم، به توضیح خصوصیات هر چهار روش خواهیم پرداخت. همینطور به نقاط ضعف و قدرت هر کدام اشاره خواهیم کرد. در آخر، توصیههایی برای برقراری رابطهای بهتر با فرزندانتان و تربیت آنها خواهیم داشت.