در مقاله قبل توضیح کوتاهی در مورد معنی کلی خشونت خانگی یا خشونت خانوادگی دادیم. در این مقاله به انواع خشونت خانگی می‌پردازیم. خشونت خانگی بحثی طولانی است و این مقاله به نوبه خود تنها نگاه کوتاهی به انواع خشونت خانگی می‌اندازد. همان‌طور که قبلاً ذکر شد، مقالات بعد جزئیات و مسائل دیگری را پیرامون خشونت خانگی در بر خواهند گرفت.

وقتی عموم مردم در مورد خشونت خانگی فکر می‌کنند، آنها معمولاً به جنبه فیزیکی آن می‌اندیشند. جنبه فیزیکی‌ای که باعث جراحت فاحش یا آسیب‌دیدگی جسمی می‌شود. امّا این تنها یک نوع از انواع مختلف خشونت خانگی است. چندین دسته رفتار خشونت‌آمیز وجود دارند که هر کدام دارای عواقب وخیم خود است. امکان مرگ و میر ناشی از خشونت فیزیکی البته که قربانی خشونت خانگی را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد، اما از بین بردن شخصیت یک قربانی که از طریق به‌کار بردن انواع دیگر خشونت خانگی به‌وجود می‌آید نیز به همان نسبت حائز اهمیت است و نمی‌توان از کنار آن به‌سادگی گذشت.

قوانین بین‌الملل انواع خشونت خانگی را چنین تعریف کرده است: «هر واقعه و یا وقایع تکراری که از طریق رفتار کنترل کردن، زور گفتن، تهدید کردن، رفتار خشونت‌آمیز، سوء استفاده کردن از افراد ۱۶ ساله و بالاتر و یا شریک زندگی بدون در نظر گرفتن جنسیت و یا وضع جنسی آنها سر بزند». قوانین بین‌الملل همچنین در خصوص رفتار کنترل و رفتار اجباری توضیحات بیشتری داده است:

رفتار کنترل: یک محدوده اعمال برای تابع ساختن و یا وابسته کردن یک فرد، یا جدا کردن آنها از منابع پشتیبانی‌شان، بهره‌برداری از منابع و ظرفیت‌های آنها برای رسیدن به اهداف شخصی، محروم کردن آنها از راه‌های مورد نیازشان برای مستقل شدن، مقاومت، فرار و تنظیم کردن رفتار روزمره آنها.

رفتار اجباری: عمل و یا اعمال تکراری اعم از ضرب و شتم، تهدید، تحقیر و ارعاب و یا سایر رفتار سوء که برای آسیب رساندن، مجازات، یا ترساندن شخص قربانی استفاده شود.

این می‌تواند شامل گزینه‌های زیر باشد ولی محدود به آنها نیست. به‌طور خلاصه و کلی می‌توان به ۸ نوع مختلف خشونت خانگی اشاره کرد:

  • ۱) کنترل
  • ۲) خشونت فیزیکی
  • ۳) خشونت جنسی
  • ۴) خشونت احساسی و ایجاد ترس
  • ۵) جداسازی
  • ۶) خشونت لفظی: اجبار، تهدید و سرزنش
  • ۷) استفاده از فرهنگ مردسالاری (گرچه زنان نیز می‌توانند مرتکب خشونت خانگی شوند.)
  • ۸) خشونت اقتصادی

اما همان‌طور که ذکر شد، انواع خشونت خانگی به ۸ مورد بالا ختم نمی‌شوند. دسته‌های دیگری نیز وجود دارند که از انواع خشونت خانگی به‌شمار می‌آیند. ۴ مورد زیر تنها مثال هستند و انواع خشونت خانگی با این موارد نیز پایان نمی‌پذیرد:

  • ۹) خشونت مبتنی بر از دست دادن افتخار
  • ۱۰) ازدواج اجباری
  • ۱۱) خشونت خانگی علیه سالمندان
  • ۱۲) ختنه جنسی

بسیاری از اشخاصی که خشونت از آنها سر می‌زند به شیوه‌ای رفتار می‌کنند که معمولاً شامل بیش از یک نوع خشونت خانگی است و مرزهای میان برخی از این رفتارها اغلب کاملاً مبهم است.

بیشتر اوقات، قربانیان خشونت خانگی تا زمانی که کنترل زندگی خود را از دست نداده‌ و کاملاً از خانواده و جامعه بریده نشده‌اند، به این باور یا احساس نمی‌رسند که قربانی خشونت خانگی هستند. اما چیزی که باید به‌خاطر داشت این است که قربانی خشونت خانگی به هیچ عنوان مقصر نیست، به هیچ عنوان ضعیف نیست و به هیچ عنوان تنها قربانی خشونت خانگی نیست. در آخرین مقاله از این سری مقالات به منابعی که می‌توانید برای کمک به آنها رجوع کنید اشاره خواهیم کرد.

اگر علاقه‌مندید تا دانش خود را نسبت به این مبحث محک بزنید می‌توانید به آزمون زیر مراجعه فرمایید:

«پرسش‌هایی در باب خشونت خانگی (۲)»

دیدگاه شما در مورد این مطلب:
این دیدگاه به‌طور خصوصی برای ما فرستاده می‌شود. بنابراین، مشخصات شما «کاملاً» محفوظ است.