پدیدهٔ کمتوجهی یا اختلال کمبود توجه
گاهی مدت زمان توجه یک کودک به سک موضوع بسیار کم است. بهطور مثال، مدت زمان توجه یک کودک ممکن است تنها چند ثانیه یا چند دقیقه باشد و این امر موجب نگرانی والدین شود. یکی از دلایل این نگرانی، عدم آگاهی از سن رشدی (مایلستون) در ارتباط با دامنهٔ توجه و تمرکز است. داشتن درک بهتر از دامنهٔ توجه و تمرکز کودک، نگرانیها را از بین میبرد.
کودکان بین ۳ تا ۵ سال دامنهٔ توجه و تمرکز محدودی دارند. برای یک کودک سهساله، نشستن پشت میز و گوشکردن کار مشکلی است. در این سن، کودکان تنها به فعالیتهایی علاقه دارند که برایشان جالب باشد. از طرف دیگر، یک کودک ۴-۵ ساله به مرحلهای از توانایی دست یافته که میتواند به مدت ۱۵ دقیقه بنشیند و به داستان گوش دهد یا فعالیتی را تکمیل کند. اگر فعالیت مورد نظر بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول بکشد، به احتمال زیاد کودک خسته و ناآرام میشود و سعی میکند که بازی یا فعالیت دیگری پیدا کند.
برای کودکان ۴-۵ ساله باید فعالیتهایی برنامهریزی کرد که آنها را بهصورت فعال تشویق به یادگیری کند.
میزان دامنهٔ توجه و تمرکز در سنین مختلف
اگر فعالیتهای متعدد و جالب در اختیار کودک سهونیم ساله قرار گیرد، میتواند در تنهایی به مدت ۱۵ دقیقه بازی کند.
توجه کودک چهارساله بهحدی است که در فعالیتی که مشغول آن است غرق میشود و ممکن است اگر او را بهطور مثال برای شام صدا کنند، پاسخ ندهد.
کودک چهارساله ممکن است بین ۷ تا ۸ دقیقه زمان صرف یک فعالیت خاص کند. اگر فعالیت مورد نظر جدید و جالب باشد، ممکن است تا ۱۵ دقیقه بر آن تمرکز کند.
کودکان در این سن برای تمرکزکردن در فعالیتهای آموزشی دشوار احتیاج به محیطی آرام برای تمرکز دارند. در این سن اگر فعالیتی که انجام میدهند، برایشان دشوار نباشد، احساس موفقیت میکنند و توجهشان برای مدت زمان بیشتری حفظ میشود. باید مد نظر داشت که کودکان در این سن برای انجام فعالیتهای مشکلتر احتیاج به کمک دارند.
کودک چهارونیمساله قادر است به تنهایی ۲ تا ۳ دقیقه متمرکز بر فعالیتی باشد که بزرگسال برایش انتخاب کرده است. بهطور مثال، پوشیدن لباس یا مرتبکردن اسباب بازیها.
کودکان در سن پنجسالگی، حتی یا وجود عوامل حواس پرتکن در محیط، قادرند برای مدت زمان بیشتری تمرکز کنند. در این سن کودکان به سطحی از توجه رسیدهاند که میتوانند ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به فعالیت مورد علاقهشان متمرکز شوند. همچنین، در این سن قادر هستند که به مدت ۴ تا ۶ دقیقه آموزش جدیتری دریافت کنند. بهطور مثال یادگیری الفبا. در این سن گروهی از کودکان ۵ساله میتوانند به مدت ۱۰تا ۲۵ دقیقه با هم بازی کنند.
همانطور که اشاره شد، هدف از ارائهٔ این مقاله، کمک به درک دامنهٔ توجه و تمرکز کودکان در سنین ۳ تا ۵ سال است. پس از خواندن این مقاله، هر بار که کودکتان از بازی به بازی دیگر میرود، سن و دامنهٔ توجه مربوط به سن او را در نظر بگیرید. اگر همچنان نگران میزان و نوع توجه کودکتان هستید، حتماً به گفتار درمان مراجعه کنید.
در پایان؛ نظرات، تجربیات و پرسشهای خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.