گاهی غذادادن به کودکان به مشکلی غیرقابلحل تبدیل شده و باعث نگرانی والدین میشود. عادات غذاخوردن در کودکان کاملاً غیرقابل پیشبینی است. بعضی روزها ممکن است غذای خیلی کمی بخورند و بعضی روزها کل روز را مشغول غذاخوردن باشند. ممکن است در طول هفته فقط یک غذا را دوست داشته باشند و بعد بهطور ناگهانی علاقهشان به آن غذای خاص را از دست بدهند. عادات و میزان غذاخوردن در کودکان متفاوت است. حتی ممکن است عادات غذایی کودک بهنظرتان غیرعادی بیاید، اما در واقع پشت همهٔ رفتارهای کودک علتی وجود دارد.
بدغذایی در کودکان کاملاً رایج است؛ زیرا غذاخوردن یکی از معدود کارهایی است که کودک شما میتواند بر آن کنترل داشته باشد. بنابراین، با غذا نخوردن، در واقع سعی دارد مستقلشدن را تمرین کند.
کودکان به روشهای مختلفی در برابر غذا واکنش نشان میدهند:
ممکن است چون از شکل یا رنگ غذا خوششان نمی آید، از آن پرهیز کنند و یا فقط به چند نوع غذای خاص علاقه داشته باشند. بسیاری از کودکان علاقهای به غذاهای جدید ندارند. بعضی کودکان ممکن است به غذایی تا مدتی علاقه فراوان نشان دهند، اما ناگهان علاقهشان را از دست بدهند.
نکتهٔ اساسی که باید درنظر بگیرید این است که به کودک به زور غذا ندهید. در عوض میتوانید با فراهمکردن غذاهای مقوی به او سالمغذاخوردن را یاد داده و زمان غذاخوردن را برای آنها لذتبخش سازید.
عادات سالم غذاخوردن
غذا را به میزان لازم در اختیار کودک قرار دهید. هنگامیکه برای کودک غذا میکشید، از قاشق غذاخوری استفاده کرده و به ازای هر سال سن او یک قاشق غذا بکشید. بهطور مثال؛ اگر کودک ۳ساله است، ۳ قاشق بکشید. وعدههای غذایی کوچک باعث میشود که او درخواست غذای بیشتر کند.
صبور باشید. اگر میخواهید کودک غذاهای جدید را امتحان کند، میبایست این غذاها را بارها به او پیشنهاد دهید.
از کودک بخواهید بین دو انتخاب یکی را برگزیند. مثلاً بین کلم و نخودفرنگی یکی را انتخاب کند.
الگوی مناسبی برای کودک باشید. هنگامی که کودک ببیند شما از دامنهٔ وسیعی از غذاهای سالم استفاده میکنید، احتمال اینکه این غذاها را امتحان کند بیشتر است.
برای غذاخوردن زمان خاصی داشته باشید. کودکان به برنامهٔ منظم زمانی علاقه دارند و تغییر آنها را دچار سردرگمی میکند. بنابراین بهتر است غذاخوردن نیز در زمان و مکان ثابت اتفاق بیفتد.
زمانهای غذاخوردن را تبدیل به لحظاتی لذتبخش برای کودک کنید. از بحثها و جدالهای منفی بر سر میز غذا پرهیز کنید.
زمان غذا خوردن باید زمانی باشد که خانواده دوره هم جمع شوند و با هم غذا بخورند. به کودک اجازه ندهید در هنگام غذاخوردن از تبلت یا اسباب بازیهایش استفاده کند. همچنین، برایش توضیح دهید که چقدر مهم است غذا را در کنار خانواده بخورد و نباید قبل از دیگران میز غذا را ترک کند.
هنگامیکه کودک سیر شد، او را مجبور به خوردن غذای بیشتر نکنید، وقتی کودک سیر است و از او میخواهید غذا بخورد، در واقع او را مجبور میکنید که علائم بدنش در مورد سیربودن را نادیده بگیرد. وقتی به کودک اجازه میدهید که وقتی سیر شد دیگر غذا نخورد، به او میآموزید که به صدای بدنش گوش دهد و انتخابهای درست و سالم داشته باشد.
اگر در مورد میزان غذاخوردن کودکتان نگران هستید، احساس خود را با او نشان ندهید؛ زیرا ممکن است از این روش برای جلب توجه شما استفاده کند. اگر در مورد نوع تغذیهٔ کودک خود نگران هستید با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
در پایان، سؤالات، نظرات، پیشنهادات و موضوعات خاصی که در زمینهٔ رشد کودکان مد نظرتان هست را با ما به اشتراک بگذارید تا بتوانیم در فرصتهای آتی به آنها بپردازیم.