موضوعات مورد گفتوگو:
- تمرین آموختههای بخشهای قبل در قالب یک نمایش
نمایش:
در گروههای دو نفره، یک نفر نقش مراقب یا مشاور و دیگری نقش فرد نیازمند به مراقبت یا مشاوره گیرنده را بازی کند . کسیکه نقش مشاوره گیرنده را بازی میکند در مورد مشکل یا اتفاقی که اخیرا برایش افتاده صحبت کند. مشاور باید از این مهارتها استفاده کند: گوش فرا دادن، تفسیر کردن و اظهار همدلی نمودن.
فرآیند گوشدادن موثر:
یکی از مهارتهای مهمی که مشاوران باید در آن مهارت داشته باشند، «گوش دادن فعال و جدی» است. افرادی که دچار آسیب روانی شدهاند، برای بازگو کردن داستان خود به مکانی کاملا امن نیاز دارند. وقتی که مشاوران فعالانه گوش میدهند، این پیام را به مشاورهگیرنده میفرستند که ایشان آنقدر مهم هستند که توجه بیوقفه مشاوران را به خود جلب کنند.
در اینجا چهار گام برای خِبره شدن در این مهارت مطرح میشود: باز ایستادن، نگاه کردن، گوش دادن و نتیجه گیری و دعا.
باز ایستادن:
هنگامی که کسی برای درمیان گذاردن مطلبی پیش شما میآید، هر کاری که دارید کنار بگذارید و به او توجه کنید. توجه کردن، هر چقدر هم که جزیی باشد، به شخص میفهماند که شما به او گوش میدهید و فرد برایتان اهمیت دارد. اگر احساس میکنید لازم است در ابتدا دعا کنید، اینکار را انجام دهید. از خداوند شفافیت، درک، شفا، آرامش و هر آنچه که احساس میکنید از خداوند است و برای شرایط موجود مناسب میباشد، درخواست کنید.
نگاهکردن:
حتما ارتباط چشمی برقرار کنید (البته متناسب با فرهنگتان). یک واکنش دلپذیر، چهرهی فرد را تشویق میکند تا احساسات و دلواپسیهایش را با شما درمیان بگذارد. به دنبال علائم غیر کلامی باشید که میتوانند به شما کمک کنند تا به درستی به آنچه سعی در بیانش است، واکنش نشان دهید. حالات چهره و حرکات بدنی فرد، بیشتر از آنچه از طریق شنیدن دریافت میکنید، به شما اطلاعات میدهند. کسانی که دچار آسیب روانی هستند معمولا برای بیان موقعیتشان وقت زیادی صرف میکنند. به آنان مکان و زمانی را که نیاز دارند بدهید.
گوشدادن:
توجه خودتان را به گوش دادن به کلمات و لحن صدای طرف مقابل، متمرکز کنید. گاهی مشاورهگیرنده برای شناسایی احساسات و یا توصیف یک موقعیت به کمک نیاز دارد. مانند یک بزرگتر که به حرفهایی که یک کودک میگوید یا سعی در گفتنش دارد، با دقت گوش میدهد.
نتیجهگیری و دعا:
بعد از اینکه از کار دست کشیدید(باز ایستادید)، نگاه کردید و گوش دادید، اکنون زمان آن است که با فرد مورد نظر به نتیجهگیری برسید. بر اساس گفتههای شخص، یک نتیجهگیری فعالانه میتواند یکی از این موارد باشد:
- الف) تعبیر آنچه که هم اکنون شنیدهاید (این میتواند شامل کمک کردن به شخص برای شناسایی احساسات یا توصیف موقعیتش باشد)؛
- ب) شفاف سازی. از او بپرسید: «آیا نتیجهای که گرفتهاید درست بوده است؟»؛
- ج) ایجاد پشتیبانی. به او اطمینان دهید که به خاطر خدمت به او آنجا هستید و در طی فرایند شفا کنارش خواهید بود؛
- د) دعا. عیسی مشاوری عالی است، از خدا بخواهید فرایند شفا را آغاز نموده و حکمت، هدایت، حفاظت، آرامش و حس حضور خودش را در طی فرایند مشاوره عطا فرماید.