نان روزانه

کلام امروز: پیداش ۱: ۶ و ۹-۱۰ | مطالعهٔ کتاب مقدس: ارمیا ۱۰: ۱۲ – ۱۶

 اعتدال در روایت پیدایش 

«و خدا گفت: “فلکی باشد در میان آبها و آبها را از آبها جدا کند.” و چنین شد… و خدا دید که نیکوست.»

پیداش ۱: ۶ و ۹-۱۰ 

در این آیات دو نکته‌ای که شاید بیش از دیگر موارد جلوه‌گری می‌کنند، «نام گذاری» و «نیکو خطاب کردن خلقت» توسط خداوند هستند. پس از آنکه خدا روشنایی را روز و تاریکی را شب نام نهاد (۱: ۵)، فلک را آسمان و خشکی را زمین نامید و در پی هر آنچه آفرید فرمود «نیکوست». این «نام گذاردن» می‌تواند حامل سه پیغام اولیه باشد. اینکه در این نام‌گذاری خداوند حاکمیت و مالکیت خود را بر آنچه نام نهاده اعلام می‌دارد. او می‌آفریند و نام می‌نهد؛ زیرا آنها متعلق به او هستند.

او بر آنچه می‌آفریند آگاهی و شناخت دارد. از این روست که بر آنها نام می‌گذارد؛ چون می‌داند که چه می‌آفریند و این احتمال هر‌گونه تصادف را در امر خلقت کنار می‌زند. او نام می‌گذارد؛ زیرا برای آنها هدف و برنامه دارد. نه از سر هوس و نه از روی نیاز، بلکه برای هدفی و منظوری.

پس از این «نام گذاری»، اعلام «نیکویی» خدا را بر خلقتش بارها‌و‌بارها می‌شنویم. این نیکو بودن خلقت دربردارندهٔ این مهم است که آنچه خدا می‌آفریند کامل و کافی است، به‌طوری‌که هیچ دستی و هیچ قدرتی نه قادر است و نه نیاز است که بدان چیزی بیفزاید. این خداست که در «پیدایش» وارد صحنه می‌شود و محض خواست و ارادهٔ خود، تنها با کلامش می‌آفریند و بس.

هرچند آفرینش آسمان و زمین را در بین خدایان بابلیان نیز می‌بینیم، اما شخصیت، عملکرد و هدف خدای خالق در «پیدایش» قابل قیاس با آن خدایان دمدمی‌مزاج و نیازمند نیست. در اسطوره‌های بابلیان، مردوک که بلند مرتبه‌ترین در بین خدایان بود به خدای مادر که تیامت نام داشت حمله کرده، او را می‌کشد و بدنش را دو پاره می‌کند. نیمی از آن می‌شود زمین و نیمی دیگر آسمان.

شاید تشابهاتی در سطحی‌ترین لایه‌های خدایان اسطوره‌ای در بین بابلیان و کنعانیان و… و خدای مکاشفه شده در «پیدایش» دیده شود، اما به محض گذر از اولین لایه تفاوت‌های بسیار عمیقی نمایان می‌گردد، به‌طوری‌که دیگر هیچ نکتهٔ مشابهی بین آنها و خدای «پیدایش» به چشم نمی‌آید.

مطالعهٔ کتاب مقدس

پیداش ۱: ۶ و ۹-۱۰

۶و خدا گفت: «فَلَکی باشد میان آبها، و آبها را از آبها جدا کند.»

۹و خدا گفت: «آبهای زیر آسمان در یک جا گرد آیند و خشکی پدیدار شود.» و چنین شد. ۱۰خدا خشکی را ’زمین‘ و اجتماع آبها را ’دریا‘ نامید، و خدا دید که نیکوست.

ارمیا ۱۰: ۱۲ – ۱۶

۱۲او زمین را به قوّت خویش ساخت،
و جهان را به حکمت خویش استوار کرد،
و آسمانها را به فهم خویش گسترانید.
۱۳چون ندا درمی‌دهد، غوغای آبها در آسمان پدید می‌آید؛
او ابرها را از کَرانهای زمین برمی‌آورَد؛
برقها برای باران می‌سازد،
و باد از خزانه‌های خویش بیرون می‌آوَرَد.
۱۴آدمیان جملگی ابلهند و نادان؛
هر زرگری از تمثالهای تراشیدۀ خویش سرافکنده خواهد شد،
زیرا بتهای ریخته‌شده‌اش دروغین است،
و هیچ نَفَسی در آنها نیست.
۱۵آنها بی‌ارزشند و اسباب مسخره،
و در روز محاکمه تلف خواهند شد.
۱۶اما آن که نصیب یعقوب است، مانند آنها نیست،
زیرا اوست سازندۀ همۀ موجودات.
اسرائیل قبیلۀ میراث اوست،
نام او خداوند لشکرهاست.

دیدگاه شما در مورد این مطلب:
این دیدگاه به‌طور خصوصی برای ما فرستاده می‌شود. بنابراین، مشخصات شما «کاملاً» محفوظ است.