در دو مقالهٔ قبلی به علل گازگرفتن و واکنش به این رفتار اشاره شد. در این بخش به چگونگی جلوگیری از این رفتار خواهیم پرداخت.
چطور از گازگرفتن جلوگیری کنیم؟
هنگامی که این رفتار از کودک سر میزند، موقعیت را کاملاً بررسی کنید و سعی کنید علت زمینهساز این رفتار را بیابید. به این فکر کنید در چه زمانی و به چه علت کودک، کودکان دیگر را گاز گرفته است؟ آیا زمانی که کودک دیگری اسباببازیش را میقاپد گاز میگیرد یا وقتی کودکان دورش جمع میشوند؟ با معلم کودکتان نیز صحبت کنید، او نیز ممکن است متوجه علل زمینهساز این رفتار شده باشد. پس از مدتی ممکن است بتوانید پیشبینی کنید که چه مواقعی کودکتان دیگران را گاز میگیرد.
به رفتارهای کودکتان دقت کنید، اگر فکر میکنید رفتارهایی حاکی از خستگی از خود نشان میدهد، مثلاً گریه میکند یا پا میکوبد، مواظب باشید! این رفتارها ممکن است به گازگرفتن ختم شوند. بهتر است هرچه زودتر علت ناراحتی کودک را دریابید.
اگر احساسات کودک برانگیخته شده است و نگران هستید که ممکن است دیگران را گاز بگیرد، توجه او را به یک فعالیت دیگر جلب کنید. بهطور مثال به نقاشیکردن، رقص و هر فعالیت جالب دیگر.
قبل از اینکه کسی را گاز بگیرد، جلوی او را بگیرید. هنگامیکه بهنظر میرسد کودک میخواهد گاز بگیرد به او نزدیک شده، از او بخواهید که از انجام این کار خودداری کند. میتوانید به او بگویید: «نمیتوانم اجازه دهم به دیگران آسیب برسانی.» یا اینکه «نبینم دندانهایت به کسی نزدیک شود!»
در این حالت جهت صورتش را به آرامی عوض کنید. اگر شما را گاز گرفت یا هم چنان سعی داشت که کودک دیگر را گاز بگیرد، بهتر است او را از محل دور کنید و به او اجازهٔ ادامهٔ بازی را ندهید. از او بخواهید برای مدت کوتاهی در جای مشخصی بنشیند و در این مدت اجازه نخواهد داشت بازی یا با کسی صحبت کند. بیش از ۵ دقیقه این تنبیه را ادامه ندهید. در بخش تنتروم یا بدخلقیها این روش توضیح داده شده است.
رفتارتان با او گرم و محبتآمیز باشد. ممکن است چنین واکنشی بسیار سخت بهنظر بیاید، زیرا که کودکتان سعی کرده شما را گاز بگیرد و شما به دلیل فشار روحی زیادی که متحمل شدهاید بسیار ناراحت شده و بخواهید فریاد بزنید، اما در این لحظه بهیاد بیاورید که چقدر او را دوست دارید. او نیز احساس شما را حس خواهد کرد و ممکن است بتواند توضیح دهد که چه چیزی باعث سرزدن چنین رفتاری از او شده است.
از تشویق استفاده کنید. معمولاً کودکان هنگامی دست از گازگرفتن میکشند که مهارتهای ارتباطی آنها شکل گرفته شده باشد و میآموزند چطور با دیگران بازی کرده و احساسات خود را بیان کنند. بنابراین، مهارتهای ارتباطی و رفتارهای خوب او را در ارتباط با کودکان دیگر تشویق کنید.
کودک خود را همراهی کنید و از نزدیک مواظب او باشید. بهتر است به والدین کودکان دیگر هشدار دهید و توضیح دهید چطور میتوان موقعیت را کنترل کرد.
هیچ وقت کودکتان را گاز نگیرید. نه بهعنوان بازی و نه بهعنوان تنبیه. از هرگونه گازگرفتن کودک خودداری کنید.
دربارهٔ گازگرفتن صحبت کنید، اما نصیحت نکنید. از او بپرسید چه چیزهایی را میشود گاز گرفت و چه چیزهایی را نمیشود. سعی کنید این مطلب را در قالب یک بازی ارائه دهید.
سعی کنید جایگزینی برای گازگرفتن بیابید. بهطور مثال: سیب یا اسباب بازیهای مخصوص گازگرفتن.
امیدواریم که این مطالب مفید بوده و به شما کمک کند این رفتار چالش برانگیز کودکتان را متوقف کنید. در ادامه اگر سؤالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
در مقالهٔ بعدی، دربارهٔ اضطراب جدایی، علل و راهحلهای موجود صحبت خواهد شد.