دوستان، در مقالهٔ گذشته این سؤال و بحث مهم را آغاز کردیم که کلیسا و مفهوم واقعی کلیسا چیست؟ اگر امروز من و شما به خیابان‌های لندن یا تهران یا پاریس برویم و از مردم سؤال کنیم به‌نظر شما کلیسا چیست، چه جواب‌هایی خواهیم شنید؟ قبل از پاسخ‌دادن به این سؤال، شاید خوب باشد با این مبحث شروع کنیم که کلیسا چه چیزهایی نیست؛ زیرا اگر بدانیم که کلیسا چه چیزهایی نیست، خیلی بهتر پی خواهیم برد که کلیسا چه چیزهایی هست. در این مقاله به هفت مورد و تعریف اشتباه از کلیسا اشاره شده به شرح زیر:

۱- کلیسا ساختمان یا یک بنای تاریخی نیست.
هرچند که امروزه، چه در ایران و چه خیلی بیشتر در خارج از ایران، شاهد ساختمان‌ها و بناهای بسیار زیبا، قدیمی و عظیم کلیسایی هستیم که گاهی برای ورود به برخی از این کلیساهای مجلل بلیط نیز باید تهیه کرد، اما کلیسا لزوماً یک ساختمان یا یک بنا نیست.

۲- کلیسا رسم و رسوم و سنت‌ها نیست.
تصور خیلی‌ها از کلیسا، مکانی است که می‌روید و خیلی آرام و بی‌سرو‌‌صدا روی یکی از نیمکت‌های قدیمی آن می‌نشینید و عبادت خودتان را به همراه رسم و رسومات با خدا انجام می‌دهید و پس از آن راهی خانه می‌شوید. دوستان، کلیسا لزوماً انجام‌دادن رسم و رسوم و سنت‌ها نیز نیست.

۳- کلیسا یک سری مراسم مذهبی نیست.
تصور خیلی‌ها از کلیسا، پدران و کشیشان کلیسایی هستند که با لباس‌ها و عباهای مخصوص و بسیار رسمی، یک سری مراسم مذهبی را انجام می‌دهند و شما هم لزوماً متوجه این حرف‌ها و حرکات نمی‌شوید، اما از روی ادای احترام و حرمت کلیسا، ساکت می‌ایستید و این مراسم مجلل را تماشا می‌کنید. خیر دوستان، این هم مفهوم کلیسا نیست.

۴- کلیسا یک مکان عبادتی، زیارتی و یا محیطی برای نیت‌کردن هم نیست.
ما ایرانیان دوست داریم که مرتب نیت و آرزوهای خوب کنیم. تصور می‌کنیم که اگر این دعاها و نیت‌ها را در کلیسا انجام دهیم، حتماً برآورده خواهند شد! شاید هم برای برخی از مسیحیان مکان کلیسا از اهمیت خاص زیارتی برخوردار باشد، مانند مکه یا مسجدی به‌خصوص برای مسلمانان یا شهر اورشلیم که برای یهودیان مهم است. اما دوستان کلیسا این هم نیست!

۵- کلیسا فقط مکانی برای مسیحیان و مسیحی‌زادگان هم نیست.
متأسفانه در شرایط فعلی ایران ساختمان‌های بسیار محدود کلیسایی وجود دارند و همان چند ساختمان هم، مسیحیان مسلمان‌زاده را پذیرا نیستند و فقط محدود به اقلیت‌های ارامنه و آشوری هستند. اما دوستان، هر چند امید و آرزوی ما این است که یک روز در ایران آزاد، هر ایرانی آزادنه بتواند وارد هر ساختمان کلیسایی بشود، ولی بگذارید خیالتان را راحت کنم: کلیسا مکانی فقط برای اقلیت‌های مذهبی هم نیست. کلیسایی که درش به دنیای بیرون باز نیست، از «ریشه» مفهوم اصلی کلیسا‌بودن خودش را از دست داده است!

۶- کلیسا یک سازمان مسیحی یا نهاد هم نیست.
بعضی‌ها کلیسا را به دلیل فعالیت‌های اجتماعی یا مسیحی دیگر با یک سازمان و نهاد اشتباه می‌گیرند. اما واقعیت این است که کلیسای حقیقی یک سازمان نیست.

۷- کلیسا یک سازمان خیریه و مددکاری هم نیست.
شاید تعجب کنید که این نکته اینجا در پایان عنوان می‌شود. از دید عموم مردم، کلیسا باید به مردم کمک کند. کلیسا باید خیریه‌ای باشد که در امور مددکاری به مردم جامعه کمک کند. این درست است و اتفاقاً کلیسای ما یکی از بزرگ‌ترین فعالیت‌هایی که انجام می‌دهد و بودجهٔ زیادی هم به آن تخصص می‌دهد، کمیتهٔ مددکاری است، اما مهم است درک کنیم که مفهوم واقعی کلیسا در فعالیت مددکاری آن خلاصه نمی‌شود.


دوستان، تمام ۷ مورد بالا و شاید خیلی موارد دیگر، به برخی از جنبه‌ها و فعالیت‌های کلیسا اشاره می‌کنند، اما مفهوم و تعریف کتاب‌مقدسی کلیسا اینها نیستند. با ما همراه باشید تا در دو مقالهٔ آینده با هم به هفت مفهوم کلیسا اشاره کنیم! همچنین، اگر علاقه‌مند هستید مطالب این دروس را در ویدیوهایی کوتاه دنبال کنید، تشویقتان می‌کنم به وب‌سایت «سلام مسیحی» یا شبکه‌های اجتماعی آن سری بزنید.

دیدگاه شما در مورد این مطلب:
این دیدگاه به‌طور خصوصی برای ما فرستاده می‌شود. بنابراین، مشخصات شما «کاملاً» محفوظ است.